Aprópolisz

A Playmobilról

A Playmobil egy jellegzetes figurán alapul: egy mozgatható fejű, csuklójú, és lábú, néhány centis emberfigura. Ezek a játékfigurák rengeteg különböző variációkban fordulnak elő: férfi, női és gyerek változat is; ruházatuk, hajuk, de még bőrszínük is eltérő lehet.

A Playmobil játékok mindig besorolhatók egy-egy témakörbe. Így például vannak az ókori Egyiptomba illeszkedő figurák, vagy középkori kalózok, de akár rendőrök, tűzoltók, is megtalálhatók a kínálatban.

A Playmobil évente több új témakört jelentet meg, miközben egyes (régebbi) témakörök gyártását egy idő után megszünteti (vagy éppen újra indítja, módosítva).

Egy témakörön belül több játékféle is szerepel a kínálatban. Ezek a játékok természetesen mind összeillenek, és jól kiegészítik egymást – akár témakörtől függetlenül is.

A Playmobilok sajátossága, hogy egy-egy játékhoz rengeteg kiegészítő is tartozhat: egészen apró eszközöktől kezdve, különböző járműveken át, a nagyobb épületekig.

1974-ben Hans Beck gyermekrajzok alapján megalkotta a figurákat.A kezdetekben 3 fő kategória jelent meg: indiánok, lovagok és építkezés, az egy darabos (bliszteres) figuráktól a dobozos készletekig és külön kiegészítőkig. Az első prospektusok mini képregényként mutatták be, hogy hogyan játszható az új játék. A játék igen gyorsan hatalmas sikert aratott és a világ számos országában elkezdődött a forgalmazása.

Németországban meglehetősen komoly gyűjtői tábora van, elsősorban a felnőttek körében. Számos Playmobillal kapcsolatos rendezvényt, kiállítást szerveznek.